Με τη διάθεση να συνοψίσει μία πορεία με πολυποίκιλες προσλαμβάνουσες, η καινούργια δισκογραφική καταγραφή της είναι… στα σκαριά και η Θεοδώρα Αθανασίου εξηγεί περί τίνος πρόκειται.
Με σταθερά και πολύ δημιουργικά βήματα, με σημαντικές συνεργασίες που έχουν αποφέρει άκρως ενδιαφέροντα δισκογραφικά δείγματα και ερμηνείες, με συμμετοχή ακόμη και σε διεθνή παραγωγή ντοκιμαντέρ, η Θεοδώρα Αθανασίου έχει δώσει – εδώ και καιρό – το (εξαιρετικό) στίγμα της ως μουσικός που κινείται (κατά βάση) στο χώρο του ρεμπέτικου, αλλά και της ευρύτερης μουσικής από την Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπροσθέτως, χαρίζει μία «live» ερμηνεία (με λάφτα) σε ένα από τα κομμάτια που πρόκειται να περιλαμβάνονται στο δίσκο. Το ολοκληρωμένο και τελικό αποτέλεσμα αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα…
Λίγα λόγια για τη Θεοδώρα Αθανασίου
Η Θεοδώρα Αθανασίου είναι γεννημένη στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης Πατρών. Η μουσική της πορεία ξεκίνησε αρχικά στην ηλικία των έξι ετών όταν ασχολήθηκε ως αυτοδίδακτη με το μπουζούκι και αργότερα με τη λαϊκή κιθάρα και το μπαγλαμά, συμμετέχοντας στις σχολικές ορχήστρες, ενώ συνεχίζεται δουλεύοντας ως επαγγελματίας μουσικός από τα 19 της χρόνια.
Έχει ολοκληρώσει έναν εξαετή κύκλο σπουδών των τρόπων της ανατολικής μουσικής (αραβοπέρσικο makam), στο πολίτικο λαούτο και το τοξωτό ταμπούρ, στο τμήμα ελληνικής μουσικής και οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με δασκάλους τους Χρίστο Τσιαμούλη και Ευγένιο Βούλγαρη, ενώ, παράλληλα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με άλλες μουσικές παραδόσεις της Ανατολής (πέρσικο ραντίφ, αφγανικό ραμπάμπ), στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος».
Το 2006 παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης και παραγωγής λόγου με άξονα το σώμα ως εργαλείο έκφρασης, με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Πανούτσου (Θέατρο Τομή) και ξεκίνησε διετή κύκλο σπουδών υποκριτικής στο Ιόνιο Θέατρο με διδάσκοντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Διονύση Βούλτσο, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις (Πάτρα). Σπούδασε βυζαντινή μουσική με τον Αθανάσιο Παϊβανά και ανώτερα θεωρητικά της δυτικής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Ιλίου στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα φωνητικής έκφρασης και πολίτικου λαούτου με επίκεντρο το ελληνικό ρεπερτόριο της Ανατολής, ενώ εμφανίζεται τακτικά ως ερμηνεύτρια και μουσικός σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συμμετέχει σε δισκογραφικές παραγωγές τόσο καταξιωμένων, όσο και νέων στο χώρο της ελληνικής μουσικής καλλιτεχνών («Αψιλίες» – Ευγένιος Βούλγαρης, Δημήτρης Μυστακίδης, Απόστολος Τσαρδάκας 2008/ «Πανταχού Απών» – Νικόλας Ευαντινός 2010/ «Καπετάνιε» – Κων/νος Πλούσιος 2011/ «Βορεινό» – Λάκης Ορφανίδης 2011/ «Μεϋχανέ-Καφέ Αμάν» – Λωξάντρα, 2011).
Πηγή: musicpaper.gr