Θεραπεύοντας τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία


Τι συμβαίνει όταν τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία; Ποιες επιλογές υπάρχουν γι’ αυτούς τους ασθενείς;

Αυτές είναι ερωτήσεις τις οποίες μελέτησαν ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, σε πρόσφατη δημοσίευσή τους στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό, “Clinical Psychology Review”.

Το ένα τρίτο των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Αυτό το πρόβλημα παρόλο που είναι σημαντικό συχνά αγνοείται, έχοντας αντίστοιχες προεκτάσεις που περιλαμβάνουν πτώση των επιπέδων αξιολογούμενης ποιότητας ζωής, αυξημένη θνησιμότητα και περιστατικά αυτοκτονιών.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήγαγαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Καρεκλά με τον Καθηγητή Andrew Gloster και με τίτλο «Treating treatment non-responders: A meta-analysis of randomized controlled psychotherapy trials» έδειξε ότι υπάρχει μια έντονη υπο-αντιπροσώπευση μελετών που εξετάζουν δευτερεύουσες θεραπευτικές επιλογές, και ιδιαίτερα ψυχοθεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην αρχική θεραπεία. Τα ευρήματά τους καταδεικνύουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική και βιώσιμη λύση για τη θεραπεία των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία πρώτης γραμμής, που τους είχε δοθεί (συνήθως άλλη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση). Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα που αφορούσαν τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών σε γνωστικο-συμπεριφορικές θεραπείες τρίτου κύματος, όπως τη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης. Οι συγγραφείς της επιστημονικής έρευνας κατέληξαν ότι χρειάζεται, ωστόσο, περισσότερη έρευνα πριν εξαχθούν συμπεράσματα που αφορούν το είδος της θεραπείας που μπορεί να δουλεύει καλύτερα, για ποιους ασθενείς και κάτω από ποια πλαίσια ή συνθήκες.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Καρεκλά σημείωσε ότι «Υπάρχει πάντως, ελπίδα για τα άτομα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Φαίνεται ότι ιδιαίτερα οι σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις γνωστικό-συμπεριφορικής προσέγγισης μπορούν να βοηθήσουν».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Καρεκλά στο Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο : mkarekla@ucy.ac.cy  ή με τον Δρ. Andrew T. Gloster στο Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: andrew.gloster@unibas.ch .

Περισσότερα για την έρευνα μπορείτε να διαβάσετε εδώ ή στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272735819303228?via%3Dihub