Θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Θεόδωρου Στυλιανού

202

Έφυγε από την ζωή την Κυριακή 19/07/2020, σε ηλικία 84 ετών, ο εκπαιδευτικός Θεόδωρος Στυλιανός.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
(1936-2020)

Εκπαιδευτικός – Διευθυντής και Ιδρυτής του KES College

Από τους πρωτοπόρους
της Κολλεγιακής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την κυπριακή εκπαίδευση. Υπηρέτησε για 43 χρόνια σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα το 1971 ίδρυσε με τη σύζυγό του το KES College.

Τα πρώτα του γράμματα ο Θεόδωρος Στυλιανού τα έμαθε στο δημοτικό σχολείο του Μαραθόβουνου, όπου γεννήθηκε το 1936. Από το 1948 μετακόμισε στη Λευκωσία για να φοιτήσει στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Πήρε το απολυτήριό του το 1954 και τον επόμενο χρόνο αναχώρησε για την Αθήνα, αφού εξασφάλισε εγγραφή στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στις μαχητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα με αίτημα την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, στο κλίμα που διαμορφώθηκε από τον Απρίλιο του 1955 όταν άρχισε ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ, που μετεξελίχθηκε σε γενική εξέγερση του κυπριακού λαού.

Ο Θεόδωρος Στυλιανού αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών – Φιλολογικό Τμήμα και επέστρεψε στην Κύπρο το 1959, όταν υπογράφτηκαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, με βάση τις οποίες η Κύπρος θα ανακηρυσσόταν ανεξάρτητο κράτος. Προσλήφθηκε ως καθηγητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου  υπηρέτησε για τα επόμενα εννέα χρόνια, μέχρι το 1968. Παράλληλα, επί οκτώ χρόνια (1962-1970) ήταν συνεργάτης τού ΡΙΚ πάνω σε θέματα νεολαίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, λαογραφικά, επετειακά, ραδιοχρονικά,  χρονογραφήματα που μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο.

Το 1968 εξασφάλισε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας για διετή μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης στην Αθήνα.

Όταν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και επέστρεψε στην Κύπρο το 1970, εργάστηκε με απόσπαση στο Υπουργείο Παιδείας ως υπεύθυνος για θέματα νεολαίας.

Το 1971-1973, ως βοηθός διευθυντής στο Γυμνάσιο Λύσης.

Το 1972 πήγε στη Βηρυτό για μετεκπαίδευση με υποτροφία Fullbright στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, με θέμα τη Σχολική Διοίκηση. Συμμετείχε σε διεθνή και τοπικά συνέδρια με Θέμα τη Μέση Γενική και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ακολούθησε κι άλλη μετεκπαίδευση στο Ισραήλ για τη Διοίκηση Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Επίσης εργάστηκε για το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου.

Τη σχολική χρονιά 1973-1974 ο Θεόδωρος Στυλιανού υπηρετεί  ως βοηθός διευθυντής στο Γυμνάσιο Κυθρέας.
Εκεί τον βρίσκει και η τουρκική Εισβολή και όχι μόνον. Η γενέτειρά του Μαραθόβουνος, η Λύση, η Κυθρέα και όλα τα χωριά της Μεσαορίας καταλαμβάνονταν από τα τουρκικά στρατεύματα και οι κάτοικοί τους  γίνονταν πρόσφυγες.

Ύστερα από την τουρκική εισβολή του 1974, ο Θεόδωρος Στυλιανού συνεχίζει να εργάζεται ως Βοηθός Διευθυντής στο Γυμνάσιο Παλουριώτισσας, στο Μικτό Γυμνάσιο Φανερωμένης, την Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, το Β’ Γυμνάσιο Στροβόλου και το Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου.

Διετέλεσε Γυμνασιάρχης, Επιθεωρητής και εξέδωσε πληθώρα βιβλίων

Από το 1984 πήρε προαγωγή σε θέση Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και υπηρέτησε διαδοχικά στο Γυμνάσιο Λινόπετρας Λεμεσού, στο Γυμνάσιο Λευκάρων, στο Γυμνάσιο Στροβόλου, στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Λεμεσού και τέλος στο Γυμνάσιο Ακακίου μέχρι το 1992 όπου παίρνει προαγωγή σε Επιθεωρητή Α’ – Φιλολογικών μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας.

Το 1993 μετά από πρόωρη αφυπηρέτηση παίρνει την απόφαση αναλαμβάνει μέχρι πριν λίγα χρόνια Διευθυντής τού KES College που ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του.

Ο Θεόδωρος Στυλιανού άνθρωπος με πλούσια δράση και ικανότητες  εκλέγεται  πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου (ΣΕΚΦ) το 1983-1987, συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και επιτροπές, όπως την επιτροπή μελέτης και σύνταξης των αναλυτικών προγραμμάτων τού 9χρονου σχολείου το 1987-1989, την επιτροπή για τη μελέτη τής επαναφοράς τών Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο το 1991 και στη συμβολή του σχολείου Μ.Ε στην Κοινωνικοποίηση των εφήβων κ.ά.

Έχει εκδώσει διάφορα βιβλία κυρίως για θέματα τής εκπαίδευσης και τής νεολαίας: «Μικρό συντακτικό της δημοτικής γλώσσας» το 1966, «Ιλιάδος Ζ. Λεξικολογική, πραγματολογική ανάλυση» το 1966, «Ανήσυχα νερά» το 1967, «Συναισθηματική προσέγγιση και αγωγή» το 1968, «Η σύγχρονη νεολαία και το μέλλον τού πολιτισμού» το 1969, «Η ελληνοποίησις τής αγωγής εις τον αρχαίον κόσμον» το 1971, «Νεολαία- Προβληματισμοί» το 1971, «Η αρχαία Στοά και το παιδαγωγικόν αυτής ιδεώδες», σε δύο μέρη, το 1978 και το 1981, «Το μάθημα τών εκθέσεων» το 1980, «Εποπτικοποίηση τών φιλολογικών μαθημάτων» το 1980, «Ο “αυτόματος” ελεύθερος διάλογος. Συμβολή στη διδακτική πράξη» το 1984 κ.ά.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της κίνησης καθηγητών «Αλλαγή», μέλος της AdHoc επιτροπής για την Ίδρυση και Λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο και πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑΣΙΣΤΕ – ΟΕΒ).

Ολόκληρη τη ζωή του την αφιέρωσε στην Οικογένειά του, στην Παιδεία, στη γλώσσα και σε Προβλήματα Νεολαίας.

 

Εκ μέρους του music.net.cy και της εταιρείας scenario creative services ltd εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στους οικείους του. Αιωνία του η μνήμη