Τι Αποκαλύπτει Το Χρώμα Των Ματιών Σου Για Την Υγεία Σου!

Girl in park smiling and covering face with sunflower

Μάθε σε ποιες παθήσεις μπορεί να είσαι πιο επιρρεπής ανάλογα με το χρώμα των ματιών σου, σύμφωνα με έρευνες.

Τα μάτια μπορεί να είναι ο καθρέφτης της ψυχής, όμως – απ’ ότι φαίνεται – μπορεί να είναι ο καθρέφτης και παραμέτρων που σχετίζονται με την υγεία. Όλο και περισσότερες έρευνες ρίχνουν φως στο πώς το χρώμα των ματιών μπορεί να συσχετίζεται με πιο αυξημένο ρίσκο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων και άλλων προβλημάτων ή τάσεων.

Όποιο, πάντως, κι αν είναι το χρώμα των ματιών των δικών σου ή των αγαπημένων σου προσώπων, το παρακάτω άρθρο είναι βέβαιο ότι σε αφορά. Να θυμάσαι, όμως, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μοίρα της υγείας σου δεν είναι προδιαγεγραμμένη στα “μάτια” σου επειδή η πρόληψη είναι στο χέρι σου.

Καταρράκτης και εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Καστανά και μαύρα μάτια είναι πιο πιθανό να πάθουν καταρράκτη. Αυτό επιβεβαιώνει έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο American Journal of Ophthalmology. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν σκούρα μάτια διατρέχουν 1.5 με 2.5 φορές μεγαλύτερο ρίσκο να εμφανίσουν καταρράκτη. Κι επειδή η πιθανότητα εκδήλωσης του καταρράκτη αυξάνεται με την έκθεση στον ήλιο, είναι σημαντικό τα άτομα με σκούρα μάτια να φορούν γυαλιά ηλίου και καπέλο όταν κάνουν ηλιοθεραπεία.

Από την άλλη, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical and Experimental Ophthalmology, έδειξε ότι τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο επιρρεπή στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μία πάθηση που εκδηλώνεται με την πάροδο του χρόνου και δημιουργεί σκοτεινά σημεία στο οπτικό πεδίο του ματιού και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Και σε αυτή την περίπτωση συστήνονται τα γυαλιά ηλίου ως μέσο προστασίας των ματιών.

Μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία είναι από τους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης. Ταυτόχρονα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention δείχνει ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης μελανώματος είναι πιο αυξημένος για τα άτομα με γαλάζια μάτια. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα άτομα με γαλάζια μάτια έχουν συνήθως πιο χαμηλά ποσοστά μελανίνης, που είναι το φυσικό προστατευτικό φίλτρο για τον ήλιο. Με λιγότερο φυσική προστασία στο DNA τους είναι πιο επιρρεπή στις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Λεύκη

Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται με αποχρωματισμό σε διάφορα σημεία του δέρματος σε πρόσωπο και σώμα. Είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε άτομα με σκούρα μάτια, τα οποία έχουν πιο αυξημένα επίπεδα μελανίνης, σύμφωνα με το University of Colorado School of Medicine. Η μελανίνη είναι αυτή που δίνει το σκούρο χρώμα σε μάτια, επιδερμίδα και μαλλιά και στη λεύκη φαίνεται ότι διαταράσσεται ο μηχανισμός της. Η έρευνα που διεξήχθη από το εν λόγω πανεπιστήμιο έδειξε ότι από τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν λεύκη το 43% είχε σκούρα μάτια, το 30% πράσινα ή μελιά και το 27% μπλε. Ταυτόχρονα, οι επικεφαλής της έρευνας επισήμαναν ότι τα άτομα με σκούρα μάτια είχαν πιο αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν κι άλλα αυτοάνοσα, όπως λύκος και θυρεοειδίτιδα.

Εθισμός στο αλκοόλ

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Georgia State University και έχει δημοσιευθεί στο Personality and Individual Differences, άτομα με μπλε μάτια έχουν την τάση να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και γι’ αυτό είναι πιο επιρρεπή στον αλκοολισμό. Αντίθετα, τα άτομα με σκούρα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στις παρενέργειες του αλκοόλ και για αυτό έχουν την τάση να πίνουν λιγότερο ή να το αποφεύγουν εντελώς, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο εθισμού.

Αντοχή στον πόνο

Λιγότερο ανθεκτικές στον πόνο φαίνεται ότι είναι οι γυναίκες με σκούρα μάτια από εκείνες με ανοιχτόχρωμα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το University of Pittsburg Medical Center και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Αmerican Pain Society. Ως εκ τούτου, αυτό σημαίνει ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση παυσίπονων και αναζητούν πιο συχνά θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου που μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες όπως ημικρανία, πονοκέφαλος, μυοσκελετικά προβλήματα, ακόμα και δυσμηνόρροια.

Πηγή : Thrive Global Greece