Ψηφιακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και από το μαρτύριο των Ελλήνων Κυπρίων τον Ιούλιο του 1821.
Στην έκθεση που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, παρουσιάζονται χάρτες, χειρόγραφα, κείμενα και εικόνες, τα οποία παρουσιάζουν πτυχές του Αγώνα για Ελευθερία.
Μέσα από τα αντικείμενα, προβάλλονται γνωστοί ήρωες και φιλέλληνες, καθώς και ηρωίδες. Ξεχωρίζει ο εγκυκλοπαιδικός χάρτης του 20ού αιώνα, ο οποίος τυπώθηκε στη Νέα Υόρκη από τις εκδόσεις Varvatis Bros, στην οποία η Κύπρος παρουσιάζεται ως αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού. Τα πορτραίτα των ηρώων -αντίγραφα έργων χαρακτικής- διάνθιζαν επετειακά κείμενα, όπως λ.χ. του Νέαρχου Κληρίδη και της Κίκα Λαγκ για το ελληνόφωνο περιοδικό Τάΐμς οφ Σάϊπρους που κυκλοφορούσε τη δεκαετία του 1950. Άλλες προσωπογραφίες αγωνιστών τυπώνονταν σε καρτ ποστάλ και έχουν μια καρικατουρίστικη διάθεση. Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Γ. Καραϊσκάκης, Α. Μιαούλης, Κ. Κανάρης, Λόρδος Βύρων, Δ. Υψηλάντης, Π. Μαυρομιχάλης, Παπαφλέσσας, Αλ. Υψηλάντης, Th. Maitland, Μ. Μαυρογένους, Μ. Τζαβέλλα, Μπουμπουλίνα, Καρατάσαινα και οι Σουλιώτισσες στον Ζάλογγο. Παρουσιάζονται ακόμη και τα πορτραίτα δύο μουσουλμάνων αξιωματούχων που πολέμησαν τους Έλληνες, του Οθωμανού Αλή πασά των Ιωαννίνων και του Μοχάμεντ Αλή της Αιγύπτου.
Όσον αφορά στην Κύπρο, παρουσιάζεται η πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς το 1571, της οποίας η άλωση σήμανε και την κατάληψη του νησιού από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τον Ιούλιο του 1821, οι Τούρκοι σφαγιάζουν τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, τους μητροπολίτες Πάφου, Κυρηνείας και Κιτίου και άλλους κληρικούς και λαϊκούς προκρίτους του νησιού. Στην έκθεση παρουσιάζεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του πορτραίτου του αρχιεπισκόπου Κυπριανού ως αρχιμανδρίτη (1800) από τη μονή Μαχαιρά, η πλατεία Σεραγίου και το παλάτι των Λουζινιανών στη Λευκωσία, τόπος των εκτελέσεων των Κυπρίων μαρτύρων.
Η έκθεση κλείνει με την παρουσία της χειρόγραφης επιστολής, Κυπρίου διαφυγόντος τας Σφαγάς, με ημερομηνία 22 Αυγούστου 1821.
Χώρος έκθεσης: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (ισόγειο) Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου
Διάρκεια έκθεσης: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021
Είσοδος ελεύθερη
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.
Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157