Στην Κύπρο το Μάρτιο η συνάντηση των χωρών-εταίρων του προγράμματος
Ξεχάστε όσα γνωρίζετε για το ψωμί. Το ReBreading είναι ένα 24μηνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που τρέχει εδώ και ένα χρόνο και έχει ως στόχο, όχι μόνο τη βιώσιμη παραγωγή ψωμιού αλλά και την εισαγωγή περισσότερων θρεπτικών και υγιεινών επιλογών στο παγκοσμίως αυτό βασικό τρόφιμο, καθώς και τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Το πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται στο Erasmus+, διαχειρίζεται για την Κύπρο (μία από τις έξι χώρες-εταίρους) το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας (Center For Social Innovation – CSI). Μάλιστα τον Μάρτιο η Κύπρος θα φιλοξενήσει τη δεύτερη συνάντηση των χωρών-εταίρων του προγράμματος, όπου και θα συζητηθεί η πρόοδός του.
Τι είναι το ReBreading
Το κοινοτικό πρόγραμμα ReBreading επιδιώκει να συμβάλλει ουσιαστικά στη στρατηγική Farm to Fork που περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και οραματίζεται τη δημιουργία όχι απλώς βιώσιμων, αλλά και νέων, πιο υγιεινών και πιο θρεπτικών επιλογών για την παραγωγή και την κατανάλωση ψωμιού. Το ReBreading θα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία, τεχνογνωσία και κίνητρα για νέους επαγγελματίες αρτοποιίας, πρόσφατα πτυχιούχους ή φοιτητές, που επιθυμούν να εργαστούν στον κλάδο της αρτοποιίας, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και να γίνουν φορείς της πράσινης αλλαγής. Τονίζοντας τη σημασία της κατανόησης των συστατικών και της υιοθέτησης βιώσιμων μεθόδων παραγωγής, ο στόχος του ReBreading είναι να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία.
Με την αλλαγή ταυτότητας και την αύξηση της διατροφικής ποιότητας των προϊόντων ψωμιού, το πρόγραμμα στοχεύει:
- στην αύξηση των διατροφικών, πράσινων και διαχειριστικών δεξιοτήτων του επαγγελματικού προσωπικού και των φοιτητών του τομέα αρτοποιίας
- στην παροχή επιστημονικής γνώσης στους νέους επαγγελματίες αρτοποιούς σχετικά με τη θρεπτική αξία των προϊόντων ψωμιού και πώς το ζύμωμα, η ζύμωση και άλλες τεχνικές μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά τους
- στον επηρεασμό των συνηθειών των καταναλωτών και την αύξηση της «πράσινης» συνείδησης παρέχοντάς τους τοπικά, διατροφικά και υγιεινά προϊόντα αρτοποιίας.
Οι ομάδες στις οποίες απευθύνεται το έργο είναι:
- Επαγγελματίες αρτοποιοί, φοιτητές ή πρόσφατα αποφοιτήσαντες από σχολές αρτοποιίας
- Οργανισμοί και εκπαιδευτικοί ΕΕΚ, ακαδημαϊκά ιδρύματα
- ΜΚΟ και τοπικές αρχές
- Διαιτολόγοι, γιατροί
Η Συνεργασία
Η κοινοπραξία αποτελείται από επτά οργανισμούς-εταίρους από έξι χώρες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εξειδίκευσης και εμπειρίας σχετικά με το πεδίο και τους στόχους του ReBreading, έχουν ποικίλη προβολή στις δραστηριότητές τους και αντιπροσωπεύουν μια σειρά από γεωγραφικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά υπόβαθρα που θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης του έργου.
Ένας από τους βασικούς στόχους του ReBreading είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός καινοτόμου προγράμματος μάθησης και ανάπτυξης ικανοτήτων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επίδοξων αρτοποιών. Ως εκ τούτου, διεξήχθη έρευνα σε κάθε χώρα εταίρο (Λιθουανία, Πολωνία, Ιρλανδία Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία) και διενεργήθηκε ανάλυση της αγοράς ψωμιού και ειδών αρτοποιίας. Επιπλέον, εντοπίστηκαν βιώσιμες πρακτικές και τοπικά υλικά καθώς και παραδοσιακά προϊόντα. Βάσει της έρευνας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών που αφορά τη σπατάλη τροφίμων, την ποιότητα και τη διατροφή μεταξύ των προϊόντων αρτοποιίας.
Οι εταίροι συναντήθηκαν για την εναρκτήρια συνάντηση του έργου τον Ιούλιο του 2022, στην Αθήνα όπου συζήτησαν τα αρχικά βήματα του έργου και έθεσαν ορισμένα ορόσημα για τους επόμενους μήνες. Η δεύτερη συνάντηση των εταίρων θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, στην Κύπρο όπου και θα συζητηθεί η πρόοδος του προγράμματος και θα οριστικοποιηθεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών για επαγγελματίες αρτοποιούς.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ReBreading μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ή τις σελίδες του προγράμματος στο Facebook και το Instagram.