Ο «Πατέρας» της Εμβρυϊκής Ιατρικής μοιράστηκε, επίσης, στιγμές από τη ζωή του στην Ιατρική Επιστήμη με περισσότερους από 100 μαθητές της Σχολής
Περισσότεροι από 100 μαθητές της Αγγλικής Σχολής είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του καταξιωμένου Κύπριου Καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής, Δρ. Κύπρου Νικολαΐδη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του, πενήντα ένα χρόνια μετά την αποφοίτηση του από τη Σχολή.
Ο απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής, Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις κυριότερες στιγμές της πρωτοποριακής του καριέρας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους σημαντικότερους σταθμούς της ερευνητικής και επαγγελματικής του διαδρομής από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήσεις του ενθουσιώδους κοινού, που αποτελούταν κυρίως από μαθητές που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τις Ιατρικές επιστήμες.
Σχετικά με την Αγγλική Σχολή, ο Δρ. Νικολαΐδης, τόνισε ότι έχει πολύ ευχάριστες αναμνήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι θεωρεί εξαιρετικό το επιστημονικό της επίπεδο, αφού πολλοί από τους αποφοίτους της συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Σε μια συγκινητική τελετή όπου συνάντησε παλιούς συμμαθητές και φίλους, ο Δρ. Νικολαΐδης κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του ήρωα της ΕΟΚΑ και αποφοίτου της Σχολής, Μιχαλάκη Καραολή, συνοδευόμενος από τον γιο και τον εγγονό του, ο οποίος σήμερα φοιτά στη Σχολή. Στη συνέχεια, αφού υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του σχολείου, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους και ακολούθως να κατευθυνθεί στο κτήριο επιστημών.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Κτήριο Επιστημών της Αγγλικής Σχολής, που εγκαινιάστηκε το 2004 από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, μετονομάστηκε επίσημα σε «Κτήριο Κύπρος Νικολαΐδης». Εμφανώς συγκινημένος, ο Δρ. Νικολαΐδης ενώ πλησίαζε τον τοίχο του κτηρίου που θα φέρει για πάντα το όνομά του, και υπό τη συνοδεία του τραγουδιού «The Scientist» των Coldplay, καταχειροκροτήθηκε θερμά από τους καθηγητές Φυσικών Επιστημών της Σχολής και το Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι η πρώτη φορά που ένα κτίριο της Αγγλικής Σχολής μετονομάστηκε προς τιμήν ενός πρώην μαθητή.
Ανάμεσα στις διακρίσεις του καθηγητή Νικολαΐδη, συγκαταλέγονται η εκλογή του στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ, μια από τις υψηλότερες διακρίσεις στους τομείς της υγείας και της Ιατρικής, καθώς και η τιμή που έλαβε από τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, την ύψιστη πολιτική τιμή της Κύπρου. Από αυτή την άποψη, ο «Δρ. Κύπρος», όπως είναι γνωστός, αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης και υποστήριξης για τους φοιτητές Ιατρικής παγκοσμίως, ιδιαίτερα των Κύπριων.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του καθηγητή στην Αγγλική Σχολή, ο Διευθυντής, κ. David Lambon, υπογράμμισε πόσο περήφανοι ήταν που φιλοξενούσαν τον διακεκριμένο απόφοιτο, δηλώνοντας: «Είμαστε υπερήφανοι διότι έχουμε το προνόμιο να φιλοξενούμε έναν από τους πιο διακεκριμένους απόφοιτους της Αγγλικής Σχολής. Από την αποφοίτησή του το 1970, έως σήμερα, ο Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης, εξακολουθεί να πετυχαίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα του. Οι μαθητές μας γοητεύτηκαν από την παρουσίασή του και εμπνεύστηκαν από την ιστορία της ζωής και την ταπεινότητά του».
Συνεχίζοντας σε αυτό το πνεύμα, ο Πρόεδρος του ΔΣ, κ. Χαράλαμπος Ιωσηφίδης, αναφέρθηκε στο σκεπτικό της ονομασίας του Κτηρίου Επιστημών με το όνομα του Καθηγητή Νικολαΐδη, επικαλούμενος την ενθουσιώδη επιδοκιμασία της Σχολικής κοινότητας. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε όλοι να σταθούμε ολόψυχα πίσω, αναγνωρίζοντας έναν αξιόλογο απόφοιτό μας στην κορυφή του τομέα του. Η συμβολή του Δρ. Νικολαΐδη στην Ιατρική του Εμβρύου ήταν πραγματικά εξαιρετική, κάνοντάς μας περήφανους να ονομάσουμε το Κτίριο Επιστημών της Αγγλικής Σχολής προς τιμήν του, με τη βαθύτατη εκτίμηση και θαυμασμό μας».
Ο καθηγητής Νικολαΐδης ήταν επίσης ο προσκεκλημένος ομιλητής στην φετινή Τελετή Αποφοίτησης της Αγγλικής Σχολής, όπου μοιράστηκε με την τάξη του 2022 τις ιδιαίτερες εμπειρίες του από τα μαθητικά του χρόνια, καθώς και τα μαθήματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ζωής «πλήρους αφοσίωσης στην ιατρική».