Το Σάββατο, 23 Μαρτίου, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) έσβησε τα φώτα από τις 20:30 μέχρι τις 21:30, συμμετέχοντας στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την προστασία της φύσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική αλλαγή θεωρείται η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας, γεγονός που το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) λαμβάνει σοβαρά υπόψη και με τις ευρύτερες ενέργειές του υποστηρίζει ενεργά.
Όπως αναφέρεται σε σχετικές μελέτες, η περιοχή μας, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πιο ευάλωτη περιοχή του πλανήτη, αφού αποτελεί ίσως τη μοναδική περιοχή της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσει μόνο τις αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το σοβαρό αυτό πρόβλημα εκδηλώνεται με ιδιαίτερα απειλητικό τρόπο στην περιοχή και τα φαινόμενα αναμένεται να οξυνθούν, σύμφωνα με τις ισχυρές προβλέψεις από τα κλιματικά μοντέλα, τα οποία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, παρουσιάζουν ακραίες κλιματολογικές πιέσεις για την περιοχή, στην οποία ζουν πάνω από 350 εκατομμύρια κάτοικοι.
Τα δείγματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη ορατά: ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες), αύξηση μέσης θερμοκρασίας και μείωση βροχόπτωσης.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη και τη ζωή του ανθρώπου πάνω σε αυτόν και, για πρώτη φορά, αναδύεται ένα «περιβαλλοντικό» πρόβλημα που απειλεί το φυσικό θεμέλιο των κοινωνιών μας, αφού πέραν των όσων αναφέρθηκαν οδηγεί και σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.
Το εν λόγω πρόβλημα αποτελεί το σύμπτωμα ενός λανθασμένου, σπάταλου αναπτυξιακού, μη βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης. Κατ’ επέκταση η λύση βρίσκεται στην επαναξιολόγηση του μοντέλου αυτού και σε έναν επανακαθορισμό των εννοιών της ευημερίας και της περιβαλλοντικής και διαγενεακής δικαιοσύνης. Υπάρχει ανάγκη για άμεση στροφή των οικονομιών προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, μια στροφή που θα οδηγεί ταυτόχρονα στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας.
Οι αποφάσεις, πέρα από πολιτικές σε επίπεδο κρατών, είναι και προσωπικές και εκφράζονται μέσα από την αλλαγή στις συνήθειες, την πράσινη κατανάλωση και το πράσινο επιχειρείν, στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας.
Η ομάδα για την «Ώρα της Γης Κύπρου» συνεχίζει φέτος την εκστρατεία της για τη μηδενική σπατάλη τροφίμων (zero food waste) και θέτει για δεύτερη χρονιά, ως εθνικό στόχο, τη δημιουργία μιας πολιτικής για το θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες με απλές δικές τους δράσεις να συνδεθούν με τη γη και να γίνουν μέρος μιας θετικής αλλαγής για τον πλανήτη.
Φέτος στην Ώρα της Γης, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) συνδέθηκε μαζί με τη φύση για μία ώρα. Αυτή η μία ώρα που εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο σβήνουν τα φώτα, σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη ώρα για τον πλανήτη μας!
Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης γιατί η συνέχιση της ζωής στον πλανήτη χρειάζεται συνέργειες παγκόσμιας κλίμακας με τοπικές δράσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (University of Limassol, UoL), επισκεφθείτε την ιστοσελίδα uol.ac.cy, επικοινωνήστε στο 77 77 24 46 ή στείλτε email στο info@uol.ac.cy.