ΣΤΟΝ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΗΡΟΔΟΤΟ» ΤΟΥ ΡΙΚ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΒ
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» απέσπασαν το βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ για το 2021. Στον «Ψηφιακό Ηρόδοτο», έργο το οποίο υλοποιήθηκε από το Αρχείο του ΡΙΚ, απονεμήθηκε συγκεκριμένα το Κυπριακό Βραβείο Κοινωνικής Καινοτομίας, στο πλαίσιο του 15ου Διαγωνισμού του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας, τον οποίο προκήρυξε η ΟΕΒ. Τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας και τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας 2021 συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ΡΙΚ ο Πρόεδρος του Δ.Σ Μιχάλης Μιχαήλ. Τα βραβεία απένειμε κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής τελετής (20 Δεκεμβρίου 2021) στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως η ΟΕΒ και το ΙδΕΚ, μέσα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν, αναγνωρίζονται ως πολύτιμοι και αξιόπιστοι συμπαραστάτες της κυβέρνησης, στη λήψη και υλοποίηση πολιτικών προς όφελος του πολίτη. Πολιτικές, πρόσθεσε, όπως είναι μεταξύ άλλων, η στοχευμένη επένδυση στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση διαθέτει βούληση και αποφασιστικότητα για αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΡΙΚ κ. Μιχαήλ, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, εξήρε τη σπουδαιότητα του «Ψηφιακού Ηρόδοτου». Όπως ανέφερε, το έργο έδωσε την ευκαιρία στο ΡΙΚ να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην καταγραφή των ιστορικών γεγονότων του τόπου, καθώς και το κοινωνικό του πρόσωπο στο σύνολο του κόσμου. Απηύθυνε επίσης έκκληση στην Πολιτεία για ενίσχυση του ΡΙΚ με σκοπό να ψηφιοποιήσει το σύνολο των αρχείων του.
Πέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Καινοτομίας, Πρόεδρος του ΙδΕΚ και Επικεφαλής Επιστήμονας, δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος.
Σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» που αποτελεί το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και ανάδειξη του μοναδικής ιστορικής αξίας αρχειακού υλικού του ΡΙΚ. Το υλικό περιλαμβάνει οπτικοακουστικά, ηχητικά και μουσικά αρχεία, τα οποία πριν από την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάρτησή τους αποτελούσαν απροσπέλαστα ντοκουμέντα.
Το Ἐργο αξιολογήθηκε ως καινοτόμο με σημασιολογική διάκριση στους τομείς της κοινωνικής προσφοράς και της παιδείας, της συμπερίληψης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όσον αφορά την απήχησή του και την ανάπτυξη υγιούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος.
Το περιεχόμενο του βραβευθέντος έργου αφορά κομβικής σημασίας περιόδους και γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο, με προέκταση στον ευρύτερο ελληνικό χώρο. Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές στιγμές από την περίοδο της Αγγλοκρατίας, τον αγώνα για την ανεξαρτησία και τις δραστηριότητες για την οικοδόμηση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους.
Τα αρχεία αφορούν στο σύνολο τους την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή στην Κύπρο, ενώ σημαντικό μέρος του καλύπτει τα γεγονότα πριν, κατά και μετά το 1974, τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής, καθώς και την πορεία επανάκαμψης.
Η διάσωση του υλικού από τον κίνδυνο φθοράς, η ταξινόμηση και ασφαλής διατήρησή του, καθώς και η δυνατότητα να είναι προσβάσιμο στο σύνολο των πολιτών, αποτέλεσαν επείγουσα αναγκαιότητα και οδήγησαν στη σύλληψη του καινοτόμου έργου, οι συνολικές δαπάνες του οποίου προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η τεκμηρίωση του υλικού με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες παρέχει την ευκαιρία στους παλαιότερους να θυμηθούν το παρελθόν τους και στους νεότερους να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου.
Το υλικό του «Ψηφιακού Ηρόδοτου» αξιοποιείται από την επιστημονική κοινότητα, ερευνητές το χρησιμοποιούν ως πολύτιμη βιβλιογραφική πηγή, ενώ το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας το ενέταξαν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.
Τα αρχεία του έργου είναι αναρτημένα στην Πλατφόρμα Ψηφιακός Ηρόδοτος https://www.digital-herodotus.eu/ την οποία παρακολουθούν μέχρι σήμερα 155 χιλιάδες χρήστες σε 69 χώρες. Το υλικό είναι προσβάσιμο και σε άτομα της κατηγορίας ΑμεΑ, με την εφαρμογή του παγκόσμιου προτύπου Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2