Μακάρι να ξυπνάγαμε, να ήταν άλλη μια Κυριακή Μαρτίου. Μακάρι να είχε λιακάδα(!). Μακάρι να προετοιμαζόμασταν για βόλτες με τα παιδιά. Μακάρι να μην υπήρχε η καραντίνα κι ο κίνδυνος του κορονοϊού. Μακάρι να μην υπήρχαν θύματα, νεκροί, διασωληνομένοι, νοσούντες. Δυστυχώς υπάρχουν όμως, είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να κάνουμε κουπί. Να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους δίπλα μας.
Κι επειδή κάθε καλό σχέδιο βασίζεται στα απλά, ας ασχοληθούμε πρώτα και κύρια με τους εύκολους τρόπους μετάδοσης: τσιγάρο.
Καπνιστές
Η καπνιστική συνήθεια αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο μετάδοσης του κοροναϊού. Η συνεχής κίνηση του χεριού προς το στόμα, καθιστά απλή διαδικασία την είσοδο του ιού στο αναπνευστικό.
Όπως σημειώνει στο άρθρο του το iatronet, τα παραπάνω ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, εκτός της ευκολίας στη μετάδοση, οι καπνιστές διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από λοίμωξη COVID-19 σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Σημείωσε πως ο καπνιστής αφήνει το τσιγάρο στο τασάκι, όπου μπορεί να υπάρχουν σταγονίδια με ιό που έχει αφήσει κάποιος άλλος. Τα σταγονίδια κολλούν στο τσιγάρο και έρχονται στο στόμα.
Ο κίνδυνος – είπε – είναι πολύ μεγαλύτερος για όσους καπνίζουν στριφτά τσιγάρα. Εκτός από την παραπάνω διαδικασία εισόδου του ιού στο στόμα, οι καπνιστές στριφτών χρησιμοποιούν το σάλιο, με το οποίο μεταδίδεται ο κοροναϊός.
Παθητικοί καπνιστές
Όσον αφορά τους παθητικούς καπνιστές , ο κ. Μπεχράκης, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, προσθέτει πως και όσοι δεν καπνίζουν αλλά έρχονται σε επαφή με τον καπνό, είναι ευάλωτοι στη μετάδοση του κορονοϊού. Έχει παρατηρηθεί και προκύψει από επιστημονικές μελέτες πως ο ιός της γρίπης μπορεί εύκολα να μεταδοθεί με τον καπνό του τσιγάρου. Κατ’ επέκταση, συμβαίνει κάτι ανάλογο και με τον κορονοϊό. «Δεν έχουν γίνει συγκεκριμένα μετρήσεις για τον κορονοϊό. Αλλά έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως ό,τι ισχύει στη γρίπη, ισχύει και για τον κορονοϊό. Η εκπνοή σωματιδίων καπνού από άνθρωπο που νοσεί αυξάνει τη μεταδοτικότητα. Αυτό ισχύει για τη γρίπη και κατ’ επέκταση για τον κορονοϊό» αναφέρει ο κ. Μπεχράκης.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Μπεχράκης προτείνει να αποφεύγεται η εισπνοή καπνού από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και προτρέπει τους καπνιστές να καπνιζουν σε χώρους που δεν υπάρχει πλήθος κόσμου.
Ηλεκτρονικό τσιγάρο
Σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τους ατμιστές, οι οδηγίες που δίνουν οι αρμόδιοι φορείς, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι να:
- Πλένουμε πολύ συχνά το επιστόμιο της συσκευής
- Καθαρίζουμε σχολαστικά τα εξωτερικά μέρη της συσκευής
- Πιάνουμε πάντα τη συσκευή με καθαρά χέρια
- Προσέχουμε που ακουμπάμε τη συσκευή
- Μη μοιραζόμαστε τη συσκευή μας με άλλους
Πηγή : mama365.gr