Βροχή Διαττόντων Αστέρων – Πότε και που μπορείς να απολαύσεις το θέαμα;

55

Τα Φροντιστήρια Φάκα ανακοινώνουν ότι αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και για αυτό φέρουν το όνομα Περσείδες.  Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2016, με  καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

Το ακτινοβόλο σημείο ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ.  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα και ταυτόχρονα η σελήνη που θα είναι 9 ημερών, θα προχωρά προς την δύση της.  Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.  Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αστρονομική Βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας

Με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, την Παρασκευή το βράδυ 12 Αυγούστου 2016 κατά τις ώρες 9:00μ.μ. – 11:30μ.μ και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.  Την ημέρα αυτή ο Ήλιος θα ανατείλει στις 06ω και 05λ το πρωί.

Την βραδιά αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την βροχή των διαττόντων αστέρων, και να λύσει τις απορίες του, σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.

Φέτος θα είναι πιο εντυπωσιακή η εκδήλωσή μας, διότι θα μεταφερθούν πολλά αστρονομικά τηλεσκόπια, για τον σκοπό αυτό

Οι φίλοι του Ουρανού φέτος  θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με την βροχή των διαττόντων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Άρη, Κρόνο, την Σελήνη και διάφορους άλλους αστερισμούς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για πληροφορίες :  Τηλ. 22-432219, 25-532757, 99-131405, 99-643212 και τηλέφωνο Νοσοκομείου Κυπερούντας  25-806700.


Ο μυθικός  Περσέας ξεκίνησε την εκστρατεία ..Οι  Περσίδες συνοδεία πλανητών φέτος..

[blockquote style=”3″]*Του Χρυσάνθου Φάκα – Δημοτικού Σύμβουλου Λευκωσίας[/blockquote]

Χωρίς τίτλοΟ Πέρσεας και φέτος ετοιμάζεται να κάνει τις βραδινές τους βόλτες , ακόμα και ο Αρχαίος ποιητής Άρατος τον 3ο π.χ. αναφερόταν στα ποιήματα του για τον Μυθικό Περσεά που τέτοιες μέρες κάθε χρόνο  περπατά πάνω στο γαλαξία ρίχνοντας τα αστέρια κάτω με τα βαριά αντρίκια πολεμικά του ποδιά.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ο θυμωμένος Πέρσεας που ρίχνει τα αστέρια ή ο αρχιδιάκονος Άγιος Λαυρέντιος που χύνει τα δάκρυα του, που μαρτύρησε στις 10 Αυγούστου. Η πραγματικότητα είναι ότι από την 17η Ιουλίου η τροχιά της Γης διασχίζει μια περιοχή την οποία διάσχισε στο παρελθόν ο Κομήτης 109P/Swift-Tuttle ο οποίος εγκατάλειψε πολλά υπολείμματα στην τροχιά του.

Ο κομήτης είναι εκ φύσεως καταδικασμένος να χάνει στα ταξίδια του το υλικό του. Υλικό το οποίο το αφήνει στο διάβα του σαν να θέλει να αφήνει τα ίχνη του από όπου περνά. Αυτά τα εκατομμύρια ίχνη κόκκων σκόνης  διάφορων μεγεθών συναντά η Γη στην τροχιά της και λόγω της βαρύτητας που ασκεί αρχίζει να τα απορροφά εντός της ατμόσφαιράς της.

Τα μετέωρα αυτά, όπως ονομάζονται, αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό δημιουργώντας αυτή την υπεροχή φωτεινή γραμμή και σύμφωνα με την σοφία του λαού το γνωστό πεφταστέρι. Κάποια εξ αυτών, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια της Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως. Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες, σε αντίθεση με τους διάττοντες αστέρες που όπως προανάφερα ονομάζονται τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες εάν δημιουργήσουν μεγάλη λάμψη ονομάζονται και βολίδες.

Το φαινόμενο των Περσίδων άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2016. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΝΑΣΑ η  καλύτερη ημέρα παρακολούθησης είναι η Παρασκευή 12 Αυγούστου 2015, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων και τα μετέωρα θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο, δηλαδή διανύουν την απόσταση Λευκωσία –Λάρνακα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Το ακτινοβόλο σημείο θα ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ οπού ευρίσκεται και ο αστερισμός του Περσέα, για αυτό ονομάζονται και Περσίδες.  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 10.30 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, την Παρασκευή το βράδυ 12 Αυγούστου 2016 κατά τις ώρες 9:00μ.μ. – 11:30μ.μ και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.  Την ημέρα αυτή ο Ήλιος θα ανατείλει στις 06ω και 05λ το πρωί.

Την βραδιά αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την βροχή των διαττόντων αστέρων, και να λύσει τις απορίες του, σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.

Φέτος θα είναι πιο εντυπωσιακή η εκδήλωσή μας, διότι θα μεταφερθούν πολλά αστρονομικά τηλεσκόπια, για τον σκοπό αυτό.

Οι φίλοι του Ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με την βροχή των διαττόντων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Άρη, Κρόνο, την Σελήνη και διάφορους άλλους αστερισμούς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και  όσοι έχουν δικά τους τηλεσκόπια προτρέπουμε να τα φέρουν μαζί τους , επίσης ένα σακάκι είναι πάντα αναγκαίο στην Κυπερούντα.

30592_389840721165_191921061165_3912641_5324244_n - Copy David-Blanchard1 Martin1_strip perseid-meteor-kingham-620 perseid-meteor-shower1 Perseid-Meteor-shower-viewing-night-coming-Aug.-16-620x330 perseids2 perseids-meteor-shower-2011 PerseidSupermoon_300X250 (1) perseus Sidney_Hall_-_Urania's_Mirror_-_Perseus