Ζητούν αλλαγή της χώρας διεξαγωγής της Eurovision- Τι απαντά η ΕBU


Η Βίβιεν Γουέστγουντ, ο Πίτερ Γκάμπριελ και ο Μάικ Λι είναι μερικοί από τους 50 καλλιτέχνες που ζητούν να μεταφερθεί η φετινή διοργάνωση της Eurovision από το Ισραήλ σε άλλη χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC.

Επικαλούμενοι ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι καλλιτέχνες αυτοί υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν το BBC να ζητήσει από τους διοργανωτές να μεταφέρουν τον διεθνή μουσικό διαγωνισμό σε άλλη χώρα.

“Η Eurovision μπορεί να είναι ανάλαφρη ψυχαγωγία, αλλά δεν εξαιρείται από την εξέταση του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, έγραψαν. Το BBC απάντησε ότι δεν είναι θεμιτό “να χρησιμοποιείται η συμμετοχή του BBC για πολιτικούς λόγους”.

Ο ετήσιος μουσικός διαγωνισμός πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ τον Μάιο, έπειτα από τη νίκη της ισραηλινής τραγουδίστριας Νέτα το 2018. Η νικήτρια χώρα είναι εκείνη που κατά παράδοση φιλοξενεί τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, η ομάδα αυτή των καλλιτεχνών υποστηρίζει ότι “ο ισχυρισμός της διοργάνωσης περί ποικιλομορφίας και ενσωμάτωσης δείχνει ανούσιος”, δεδομένης της κατοχής από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των Υψιπέδων του Γκολάν.

“Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ισραηλινή συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Το BBC δεσμεύεται από το καταστατικό του να προωθεί την ελευθερία της έκφρασης. Πρέπει να ενεργεί με βάση τις αξίες του και να ασκεί πιέσεις να μεταφερθεί η Eurovision σε μια χώρα όπου δεν διαπράττονται εγκλήματα κατά αυτής της ελευθερίας”.

Η επιστολή συντάχθηκε μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του “Eurovision: You Decide”, ενός τηλεοπτικού σόου του BBC σε ζωντανή μετάδοση, μέσω του οποίου το βρετανικό κοινό ψηφίζει ποιο τραγούδι θέλει να εκπροσωπήσει τη χώρα στον διεθνή διαγωνισμό.

“Για κάθε καλλιτέχνη με συνείδηση, αυτή η τιμή θα ήταν αμφιλεγόμενη. Εκείνοι και το BBC θα πρέπει να αναλογιστούν ότι το You Decide (Εσύ Αποφασίζεις) δεν είναι ένα προνόμιο που διαθέτουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι δεν μπορούν να ‘αποφασίσουν’ να απαλλαγούν από την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή και να ζήσουν ελεύθεροι από το απαρτχάιντ”.

Σύμφωνα με το BBC, η Eurovision “δεν είναι ένα πολιτικό γεγονός και δεν υιοθετεί κανένα πολιτικό μήνυμα ή εκστρατεία”.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: “Ο διαγωνισμός υποστηριζόταν πάντα από τις αξίες της φιλίας, της ενσωμάτωσης, της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας και δεν θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς λόγους η συμμετοχή του BBC. Για τον λόγο αυτόν θα συμμετάσχουμε στη φετινή διοργάνωση. Η διοργανώτρια χώρα καθορίζεται από τους κανονισμούς του διαγωνισμού, όχι από το BBC”.

Η ΕBU, η οποία διοργανώνει τον διαγωνισμό, επίσης υπογράμμισε “τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης” και επισήμανε ότι οι προετοιμασίες στο Τελ Αβίβ έχουν ήδη “προχωρήσει”.

Πολλοί από τους υπογράφοντες της χθεσινής επιστολής έχουν στο παρελθόν απευθύνει εκκλήσεις για πολιτισμικό μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ, επικρίνοντας καλλιτέχνες όπως οι Νικ Κέιβ, Radiohead και Λάνα ντελ Ρέι επειδή έδωσαν συναυλίες στη χώρα.

Η πρωτοβουλία τους αυτή ακολουθεί μια παλαιότερη έκκληση για μεταφορά του διαγωνισμού σε άλλη χώρα που είχαν διατυπώσει τον Σεπτέμβριο καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ευρώπη. Εκείνη είχε οργανωθεί από το κίνημα Μποϊκοτάζ, Εκχώρηση και Κυρώσεις (BDS), το οποίο ζητεί το πλήρες μποϊκοτάζ του Ισραήλ λόγω της πολιτικής του απέναντι στους Παλαιστινίους.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το κίνημα BDS αντιτίθεται στην ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ και υποκινείται από αντισημιτισμό.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ